|
Tweet |
Trump Açıkladı: Gazze İçin Tarihi Silahsızlanma Anlaşması.. Türkiye'ye teşekkür etti
ABD Başkanı Donald Trump, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir duyuru ile Barış Kurulu’nun, Hamas ve Gazze’de faaliyet gösteren diğer tüm direniş gruplarının bütünüyle silahsızlanması konusunda tarihi bir mutabakata vardığını kamuoyuna açıkladı.
Trump tarafından yapılan açıklamada, silahsızlanma süreci ilerledikçe İsrail askeri birliklerinin bölgeden ayrılacağı belirtildi. Sürecin devamında, Uluslararası İstikrar Gücü'nün, Gazze halkı ve komşu ülkeler için emniyeti temin etmek amacıyla yeni kurulacak bir Filistin polis teşkilatıyla müşterek çalışacağı ifade edildi.
Anlaşmanın, Gazze'nin yeni bir Filistin idaresi tarafından yönetilmesi yolunda hayati bir merhale olduğuna dikkat çeken Trump, bu sürecin Orta Doğu'da kalıcı bir sükunet ortamı için büyük bir ehemmiyet taşıdığının altını çizdi.
Arabulucu Ülkelere Teşekkür
Başkan Trump, bu süreçte üstlendikleri arabuluculuk rolleri sebebiyle Türkiye, Katar ve Mısır'a şükranlarını sundu. Trump, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi:
Tarihi bir ilerleme kaydettik ve hala yapılacak çok iş var.
Hamas'tan Şartlı Yaklaşım
Hamas müzakere heyetinden Gazi Hamad, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği demeçte, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki müzakere sürecine ve anlaşma metnine ilişkin görüşlerini paylaştı. Hamad, Hamas'ın Filistin halkının meşru haklarını güvence altına alan ulusal hedeflerine sadık kalacağını vurguladı.