Bugun...



TÜRK EĞİTİM-SEN’DEN LİYAKAT VURGUSU: "EĞİTİM SİSTEMİNİN TEMEL TAŞI OLMALIDIR"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitimde liyakat ilkesinin hayati önemine dikkat çekerek, mülakatlardan yönetici atamalarına kadar sistemin köklü bir reformdan geçmesi gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eğitim meselelerine ve liyakate gösterdiği duyarlılığa teşekkür eden Geylan, kamuda sadakatin sadece devlete olması gerektiğinin altını çizdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 06-08-2026 14:34:52 Tarih: 06-08-2026 12:01

TÜRK EĞİTİM-SEN’DEN LİYAKAT VURGUSU:

 
"Eğitim Sadece Diploma Hedefli Bir Süreç Değildir"
 
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Türkgün gazetesindeki açıklamalarını son derece doğru ve yerinde bulduklarını belirten Geylan, eğitimin kısıtlı zamana sıkıştırılmış bir süreç olmadığını ifade etti. Bahçeli’nin liyakat vurgusunun altını çizen Geylan, "Sayın Genel Başkanımız eğitimde liyakat esas alınmazsa 'diplomalı cahiller' sorununun ortaya çıkacağını belirtmiştir. Bu tespitler son derece doğrudur ve Türk Eğitim-Sen olarak biz de uzun yıllardır bu mücadeleyi vermekteyiz" dedi.
Nitelikli Öğretmen İçin 3 Köklü Öneri
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakat uygulamasıyla nitelikli öğretmen seçileceği yönündeki ifadelerine değinen Geylan, öğretmen niteliğini artırmak için sendika olarak hazırladıkları raporlardaki somut çözüm önerilerini paylaştı:
  • Öğretmen Liseleri Yeniden Açılmalı: Çocukların meslek kültürünü erken yaşta kazanması ve bu arzuyla eğitim fakültelerine yönelmesi sağlanmalıdır.
  • Kontenjanlar Azaltılmalı: MEB ve YÖK koordinasyonunda 50 yıllık öğretmen ihtiyacı planlanmalı; kontenjanlar azaltılarak YKS'de daha yüksek başarı gösteren öğrencilerin eğitim fakültelerine yerleşmesi sağlanmalıdır.
  • Tıp Fakültelerindeki Gibi 'İntörn' Dönemi Gelmeli: Öğretmen adayları mutlaka bir yılını tam zamanlı olarak sahada (stajda) geçirmelidir.
 
"15 Temmuz’da Bedelini Ağır Ödedik
 
Yönetici atamalarında liyakat yerine mensubiyetlerin öne çıkarılmasının geçmişte büyük felaketlere yol açtığını hatırlatan Geylan, sert uyarılarda bulundu:"Mensubiyetlere dayalı görevlendirmelerin ve iltimasın ülkemizi nerelere getirdiğini 15 Temmuz’da acı bir şekilde gördük. Kamunun liyakat yerine, mensubiyetler üzerinden şekillendirilmesinin bedelini bu millet çok ağır ödedi."
Özellikle proje okullarının yönetici atamalarında şeffaf kriterler olmadığını belirten Geylan, geçmişte yaptıkları bir araştırmada yöneticilerin kahır ekseriyetinin tek bir sendikada toplandığını, bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu söyledi.
"Dışarıdan Yapıların Kamuyu Yönetme Talebi Hadsizliktir"
Kamunun sadece kamu yöneticileri tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Adı ister sendika, ister dernek, ister vakıf olsun; dışarıdan yapıların kamuyu yönetme talebinde bulunması hadsizliktir. Bir kamu yöneticisinin sadakat göstereceği tek yer devlettir. Devletten başka bir yapıya sadakat gösteren yönetici, devletin memuru değil, o yapının emir eridir. Bizim inancımız da liyakati öğütler. Nisa Suresi 'Emaneti ehline veriniz' der; kendi sendikanıza veya vakfınıza veriniz demez. Dönemin Bakanı Ziya Selçuk’un da hatırlattığı gibi, Hz. Peygamber Mekke'nin fethinde Kâbe'nin anahtarını işin ehli olduğu için bir gayrimüslime teslim etmiştir. İnancımız bile bunu buyururken, eğitimde liyakatten uzaklaşmamız düşünülemez."



Kaynak: www.turkiyebulteni.com




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI YUKARI