![]() |
Tweet |
13 yıllık savaşın ardından altyapısı büyük ölçüde hasar gören Suriye'de, bu destek hayati önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 16 milyon Suriyeli acil sağlık desteğine ihtiyaç duyuyor. Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasına büyük önem vererek, petrol ve doğal gaz arama, sondaj, rafinaj, elektrik iletim hatları ve santrallerin rehabilitasyonu gibi alanlarda iş birliği imkanları sunuyor.
Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir'in Mayıs ayındaki ilk resmi temaslarına Türkiye'den başlaması ve Türkiye'nin devrimin başından beri verdiği desteğe vurgu yapması, enerji alanındaki iş birliğinin hızlanacağının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Türkiye ile Suriye arasında halihazırda 200 megavatlık bir elektrik tedariki bulunuyor ve bu miktarın yakın zamanda 300-400 megavat daha artırılması planlanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın doğal gaz sevkiyatı duyurusunun ardından, altyapı hazırlıklarına hız verildi. Kilis'te doğal gaz boru hattı Suriye sınırına yaklaşırken, Suriye tarafında da altyapı çalışmaları yoğunlaştı. Bayraktar, doğal gazın Kilis üzerinden Halep'e gönderileceğini ve oradaki gaz santrallerinin yakıt ihtiyacının bu şekilde karşılanacağını belirtmişti.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Suriye'nin elektrikten doğal gaza kadar bütün altyapısının çöktüğünü ve Şam dahil hiçbir vilayetinde günün 3'te 1'inden fazlasında elektrik sağlanamadığını vurguladı. Akyener, Suriye'nin bu sorunu çözmek için kararlı olduğunu ve Türkiye'nin bu süreçte her türlü desteği vereceğini ifade etti. Doğal gaz çevrim santrallerinin hızlı kurulabilir ve esnek çalışma imkanı sunması nedeniyle Suriye için en uygun çözüm olduğunu belirtti.
Akyener, Türkiye'nin bölgedeki en büyük doğal gaz tüketicisi ve ihracatçısı haline geldiğini hatırlatarak, enerji merkezi olma hedeflerine ulaşmak için atılan adımların ve yapılan yatırımların bu hedefi güçlendirdiğini sözlerine ekledi.