Tweet |
Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin 2024 yılı ikinci çeyreğine dair büyüme rakamlarını paylaştı.
Buna göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü ve Türkiye ekonomisi üst üste 16 çeyrek büyümüş oldu.
Açıklanan verinin ardından bir değerlendirme yayınlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlık aracılığıyla, dezenflasyon sürecine girildiğini ve zorlu günlerin geride kaldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Türkiye ekonomisi 2024 yılı ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 2,5 büyüdü. Böylece yılın ilk yarısında yıllık büyüme yüzde 3,8 oldu. Yıllıklandırılmış milli gelir ikinci çeyrek itibarıyla 1,2 trilyon doları aştı.
"SANAYİ HARİÇ DİĞER TÜM SEKTÖRLERDE BÜYÜME DEVAM ETTİ"
Takvim ve köprü günlerinin ekonomik aktiviteyi etkilediği ikinci çeyrekte ekonomimizin yüzde 23'ünü oluşturan sanayi sektörü daralırken sanayi hariç diğer tüm sektörlerde büyüme devam etti.
"EKONOMİDE DENGELENME SÜRÜYOR"
Ekonomide dengelenme sürüyor, iç talebin büyümeye verdiği katkı 1,2 puana gerilerken net dış talebin pozitif katkısı 1,3 puan oldu.
İşsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ikinci çeyrekte istihdam geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi, bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttı.
Öncü göstergeler yılın üçüncü çeyreğinde büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ediyor. 2024 yıl genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği dengeli bir büyüme kompozisyonu öngörüyoruz.
"POLİTİKALARIMIZ EKONOMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR"
Öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikalarımız ekonomimizi güçlendiriyor. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik.
"YAKINDA OVP'Yİ KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ"
Yakın zamanda 2025-27 dönemi Orta Vadeli Programımızı kamuoyu ile paylaşacağız. İyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve program hedeflerimize ulaşmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.
"ÖNCELİKLİ AMACIMIZ KALICI FİYAT İSTİKRARI"
Öncelikli amacımız olan kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracak; katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyümenin potansiyelini ve vatandaşlarımızın refahını artıracağız.
Güçlenen makro finansal istikrarımızın ve daha destekleyici olması öngörülen küresel koşulların dezenflasyonun büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlamasını bekliyoruz.