Tweet |
NATO'dan Ege adalarının 'ele geçirilmesi' tatbikatı! O tatbikatta dikkat çeken detay! Rumların ne iş var?
NATO Müttefik Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı (SOFCOM), sosyal medya hesabından “ORION-24” adlı bir tatbikat icra edildiğini duyurdu. Tatbikatta karmaşık senaryoların işlendiği bildirilen paylaşımda, “Seçkin kuvvetler gece gündüz gerçek dünya koşullarında eğitim görüyor.” denildi.
NATO’nun paylaşımına göre tatbikata ABD, Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya, Avusturya, Makedonya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Mısır katılıyor. Bunlardan 7’sinin 120 komando gönderdiği öğrenildi.
2 Eylül’de başlayan tatbikat, 14 Eylül’de sona erecek.
‘ÖZEL BİR SEMBOLİZME SAHİP’
Yunan basını, söz konusu tatbikata ilişkin bazı ayrıntıları da paylaştı. Neredeyse tüm Yunan siteleri, bu çokuluslu tatbikat sırasında Doğu Ege adalarının ele geçirilmesi senaryosunun işleneceğini duyurdu.
Pentapostagma “Bu yıl ORION-24 tatbikatında müttefikler, Doğu Ege'deki adaların yeniden ele geçirilmesi senaryosunda Yunan komandolarına eşlik ediyor.” diye yazarken, Athens Times “ORION 24’te önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek en önemli senaryolardan biri, Doğu Ege'de küçük bir adanın yeniden ele geçirilmesi olacak.” bilgisini paylaştı.
Tatbikatın bu bölümünün “zorluk derecesi yüksek” ve “özel bir sembolizme sahip” olduğu vurgulanan haberlerde, komandoların amfibi araçlarla 200 mil kat ederek adaya çıkarılacağı, denizaltıdan Özel Kuvvetler’in bırakılacağı, paraşütle indirmeler yapılacağı ve geri alma operasyonunda Chinook helikopterlerinin kullanılacağı belirtildi.
Athens Times’ın haberi şöyle devam etti:
“Hiç şüphe yok ki, artık Yunanistan'da düzenlenen tüm tatbikatlarda neredeyse daimi bir varlığa sahip olan ünlü Amerikalı SEAL’lar (ABD Donanması Özel Kuvvetleri) da yer alıyor. Yunanistan dışındaki katılımcı ülkelerden gelen yöneticilerin sayısı da rekor düzeyde.”
PENTAGON’UN SAVAŞ SENARYOSU
Adaların ele geçirilmesi tatbikatı, ABD Denizcilik Enstitüsü (USNI)’nün “Ege Savaşı” senaryosunu hatırlattı.
USNI, 2018 yılında yayımladığı Donanma Taktikleri ve Deniz Harekâtı (Fleet Tactics and Naval Operations) adlı kitapta, Türkiye ile Ege’de olası bir savaşın senaryosunu ele almıştı.
Kitabın ‘Ege Savaşı’ başlıklı bölümünde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir savaş senaryosuna yer verilmiş, gerçek haritalarla işlenen senaryoda, Akdeniz’de bulunan ABD 6. Filosu’nun Yunanistan’ın yanında Türkiye’ye müdahale etmesi canlandırılmıştı.
Yenişafak gazetesinin 2019 yılında haberleştirdiği senaryo şöyleydi: “Yunanistan, Güney Kıbrıs’a taktik balistik füzeler yerleştirme kararı alıyor. Türkiye, bunun olmaması yönünde Atina’yı uyarıyor. Ancak Atina vazgeçmiyor. Yunan gemileri Kıbrıs’a giderken Türk ordusunca batırılıyor. Türkiye, Ege’deki Limni, Midilli, Sakız, Sisam ve Kos adalarına amfibi harekâta başlıyor.”
Türkiye’nin “uzun süredir dostluk içinde olunan güçlü bir düşman” olarak tanımlandığı kitapta, Kıbrıs’ın güneyindeki ABD uçak gemisi Harry S. Truman ile Doğu Akdeniz’deki Amerikan savaş gemilerinin Türkiye’ye karşı pozisyon alacağı kaydedilmişti.
Savaş sırasında kuzeyde Sakız, güneyde ise Amorgos adalarında üslenen Amerikan birlikleri Ayvalık, İzmir, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum’u hedef alıyor, Girit’in kuzeyindeki takımadalar çevresinde de Türk Donanması’yla 6. Filo’nun muharebeleri öngörülüyordu.
Peki şimdilerde icra edilen ORION-24 Tatbikatı’nda Doğu Ege adalarının “yeniden ele geçirilmesi” senaryosunun işlenmesi, sizce tesadüf mü?
"TÜRKİYE YOK RUMLAR VAR"
Tatbikata NATO üyesi olmayan Rumların dahil edilmesi dikkat çekti. Türkiye NATO üyesi Rumlar değil. Geçmiş yıllarda da Rumları NATO'nun toplantılarına çağırma girişimleri olmuştu. Almanya ve Fransa, Güney Kıbrıs ve Avusturya gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin zirvelere davet edilmesini öneren bir rapor hazırlamıştı. Almanya ve Fransa'nın hazırladığı raporun hedefi Türkiye’nin vetosunu aşıp Rumları arka kapıdan NATO’ya dahil etmek olarak yorumlanmıştı. Rumları NATO'ya sokma planlarının ardından 'Kıbrıs Rum Kesimi NATO’nun gizli üyesi mi?' sorusu ön plana çıkmıştı.