![]() |
Tweet |
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin başkenti Ottawa'da düzenlediği bir etkinlikte, gümrük tarifeleri krizi ve görev süresi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Trudeau, daha önce görevini bırakacağını duyurmasına rağmen, krizin etkisi altında "bakıcı" rolünde kalıp kalmayacağı sorusuna, "Hayır, göreve devam etmeyeceğim," yanıtını verdi.
Ticaret Savaşları Üzerine Değerlendirme
Trudeau, ABD ile Kanada arasındaki gümrük vergisi tartışmalarını değerlendirerek, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair, "Donald ile renkli ama yapıcı bir konuşma yaptım. Kanada'ya karşı haksız yere başlatılan ticaret savaşı hakkında konuştuk," ifadesini kullandı. Gümrük tarifelerinin, Kanadalı ve Amerikalı işçilere zarar vermemesi için yürütülen görüşmelerin devam ettiğini belirten Trudeau, "Öngörülebilir gelecekte ABD tarafından başlatılan bir ticaret savaşında olmaya devam edeceğimizi teyit edebilirim," şeklinde konuştu.
Birlikte Çalışmanın Önemi
Tarifelerin yalnızca Kanada'yı değil, aynı zamanda ABD ekonomisini de etkileyeceğini vurgulayan Trudeau, "Bugünün zorluklarıyla mücadele etmek için birbirimizle savaşmak yerine birlikte çalışmalıyız," dedi. Amacının tüm tarifeleri kaldırmak olduğunu ifade eden Trudeau, Trump'ın "Önce Amerika" politikasının Kanada ve Meksika için de refah sağlarken uluslararası ticaret ilişkilerinde de önemli olduğunu belirtti.
Zor Yıllar ve Görev Değişimi
Trudeau, görevdeki yıllarının zorluklarla dolu olduğunu ifade ederek, "Dünyada ve Kanada'da kolay bir 10 yıl geçirmedik. İlk önce Trump, ardından pandemi gibi zorluklarla karşılaştık. Bu sıkıntılı yıllardı," dedi. Gelecek günlerde usulüne uygun bir şekilde seçilmiş halefine devri dört gözle beklediğini dile getiren Trudeau, ABD Başkanı Trump'ın Trudeau'nun görev süresiyle ilgili eleştirilerine de atıfta bulundu. Trump, Trudeau'nun gümrük vergisi krizini "yeniden seçilmek için kullandığını" savunmuştu.