|
Tweet |
Erdoğan, Türksat 6A'nın 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatıldığını ve ilk test yayınını 17 Şubat'ta yaptığını belirterek, tüm süreçlerin sorunsuz tamamlandığını vurguladı. Uydunun en az 15 yıl hizmet vereceğini ve televizyon yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi için geniş bir kapsama alanı sunacağını söyledi.
Erdoğan, uydularının dünya genelinde ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara yükseleceğini ve teknoloji transferi sayesinde Türkiye'nin uydu üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacağını dile getirdi. Yerli ve milli uydu platformuna sahip olunmasıyla bir uydu üretim ekosistemi kurulduğunu ve birçok kurumun uzay sanayine katkı vermesinin sağlandığını ekledi. Fırlatma sürecinin de Türksat tarafından yönetildiğini ve Türkiye'nin dünya nüfusunun %60'ından fazlasını kapsama alanına alan uzay çalışmalarında önde gelen ülkeler arasına girdiğini kaydetti.
Bu kazanımlarla milli uydu markası oluşturma ve uzay şirketi kurma fırsatının yakalandığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat penceresi açıldığını ve bu fırsatın heba edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.