|
Tweet | Tarih: 19-06-2025 10:12 |
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda konuşan Putin, Rusya-İran stratejik ortaklık anlaşmasında savunma maddesi olmadığını ancak İran'ın da böyle bir talepte bulunmadığını söyledi. Rusya'nın "farklı düzeylerde sinyaller" verdiğini ve Tahran'la diplomatik ve teknolojik temasların sürdüğünü vurguladı.
Putin, İran'ın dış baskılar altında halkını kenetlemeyi başardığını ve toplumun rejim etrafında birleştiğini belirtti. Ayrıca İran'daki yer altı nükleer altyapısının sağlam olduğunu ve Buşehr Nükleer Santrali'nde 600'e kadar Rus uzmanın görev yapabileceğini ifade etti.
İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkının korunabileceğini ve İsrail'in güvenlik endişelerinin de diplomatik yollarla çözülebileceğini savunan Putin, taraflara çeşitli çözüm önerileri sunulduğunu belirtti.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yönelik bir saldırı ihtimalini değerlendirmek istemediğini söyleyen Putin, Moskova'nın Tahran'ın liderliğine yönelik herhangi bir tehdidi ciddiyetle karşıladığının sinyalini verdi.
Putin, İran'ın barışçıl nükleer enerji hedeflerine destek verileceğini yineleyerek, Rusya'nın İran'la enerji, nükleer işbirliği ve teknolojik altyapı alanlarında sürekli temas ve ortaklık yürüttüğünü sözlerine ekledi.