![]() |
Tweet |
Türkiye-AB İlişkileri ve ABD'nin Rolü
Türkiye-AB ilişkilerine değinen Fidan, Avrupa'nın toplumsal yapısının Türkiye gibi bir ülke ile kaynaşmak istemediğini belirtti. Devletlerin ve partilerin Türkiye'nin AB üyeliğine daha olumlu yaklaştığını ancak popülist politikalar nedeniyle kamuoyunun hoşuna gidecek söylemlerin öne çıktığını ifade etti. Fidan ayrıca, ABD'nin NATO'dan ayrılması durumunda ilişkilerde yeni bir dönemin başlayabileceğine işaret etti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi devralma ve Filistinlileri zorla yerinden etme planları ile İsrail'in bölgedeki uygulamalarını değerlendiren Fidan, Arap ülkeleriyle temas halinde olduklarını ve ABD gibi nükleer bir gücün İsrail'in arkasında olmasının en büyük sorun olduğunu söyledi. Bölge ülkelerinin, ABD'nin İsrail politikasını değiştirmesi için çaba göstereceğini, İsrail'in stratejisinin ise bombalama, gıdasız bırakma ve göçe zorlama olduğunu vurguladı.
Suriye ve PKK/PYD Meselesi
Fidan, PYD'nin silah bırakarak Suriye ordusuna katılması ve PKK'nın fesih kararı alacağı yönündeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. PYD ile Suriye arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasını izleyeceklerini ve PKK'nın fesih çağrısına uymasını beklediklerini ifade etti.
Ermenistan-Azerbaycan Barışı ve Rusya-Ukrayna Savaşı
Bakan Fidan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sorunların çözülmesini ve barış anlaşmasının imzalanmasını umut ettiklerini, ulaştırma ve ticaret koridorlarının ise tüm bu süreçlerin sonunda hayata geçeceğini kaydetti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Ukrayna'nın barışa daha yakın olduğunu sözlerine ekledi.